Naar aanleiding van de Digitale Week organiseert de Openbare Bibliotheek van Zandhoven samen met de dienst ICT een Geocache.

We nemen jullie mee op een speurtocht in en doorheen Viersel. En wie Viersel zegt, zegt sinds enkele jaren meteen ook Spit, zonder daarbij meteen naar de rug of een bestek te grijpen.

Rode draad doorheen deze tocht is het boek Het Smelt van de nog steeds jonge Vierselse auteur Lize Spit. Geen paniek: je hoeft het boek niet gelezen te hebben om de tocht aan te vatten - maar beroepshalve kunnen we niet nalaten te zeggen: het boek blijft een heuse aanrader.

De tocht bestaat uit 14 caches (12 traditionals en 2 mysteries). De codes die je nodig hebt om de mysterie te vinden, vind je onderweg in de nummers 1 t.e.m. 6 (voor nummer 7) en 8 t.e.m. 13 (voor nummer 14). De verzamelde codes kan je eventueel invullen op het antwoordblad, dat je kan downloaden via deze link.

Maar een digitale week in een huis vol papier, hoe werkt dat dan? Toegegeven: het is ook voor ons een uitdaging, die we uiteindelijk hebben aangevat met drie doelen:

1) Informeren: het hoofddoel van elke bibliotheek, of tenminste van veel van de boeken en medewerkers die er te vinden zijn;
2) Integreren (met andere diensten, organisaties, … en vooral ook andere technologieën): een bibliotheek bevat veel informatie en kennis, maar niet alle kennis zit in een bibliotheek en staat op papier: hoog tijd om andere bronnen aan te boren.
3) Ontspannen en amuseren: uiteraard. We trekken ons even terug uit het jachtige leven, voor een ontspannen tochtje door de natuur. Geocacher of lettervreter, beginner of gevorderde: de zoektocht heeft wat voor iedereen.

Teveel om in één opdracht te stoppen. Of toch niet…?

De tocht neemt je mee langs een aantal locaties die voorkomen, ja zelfs vaak - maar ook weer niet altijd - een (belangrijke) rol spelen in het boek. Op iedere locatie wachten jullie een klassieke logrol en een QR-code. Deze QR-code geeft telkens toegang tot een opdracht (die te maken heeft met een fragment uit het boek), een beetje duiding over de locatie en ongetwijfeld meer … Smart, niet? Je haalt er uit wat je zelf wil. Maar geloof ons: na deze tocht zal Viersel nooit meer hetzelfde zijn.

Wij hebben er ons alvast mee geamuseerd, nu is het hopelijk aan jullie. Veel plezier en veel succes!

Samengevat: wat heb je nodig?

  • een smartphone met 4G-verbinding,
  • een QR-code scanner
  • een tooltje om snel woordwaarden te berekenen (zie http://www.geocachingtoolbox.com)
  • het antwoordblad in bijlage kan op een bepaald moment handig zijn (best afdrukken dus)
  • respect voor de natuur, andermans eigendom en collega-cachers

GEBRUIK EERST JE OGEN, DAARNA PAS JE HANDEN! DE CACHES ZIJN STEEDS ZICHTBAAR EN BEREIKBAAR VANOP OPENBAAR TERREIN, DUS ZONDER IEMANDS TUIN OF EIGENDOM TE BETREDEN.